Authentiek Amsterdam | De Pijp

De Pijp is een mooi voorbeeld van hoe vroeger een goedkope revolutiebouw eruit zag. Dit was ooit heel anders bedoeld. In de tweede helft van de 19e eeuw was stadsuitbreiding nodig vanwege de bevolkingsexplosie. De Pijp zou een prachtig nieuw centrum worden. Volgens het plan kwam er in het midden, op de plaats van het huidige Sarphatipark, het Centraal Station van Amsterdam en langs de huidige Ceintuurbaan een moderne spoorlijn.

Het is interessant hoe een goedkope revolutiebouw toch wel uitgegroeid is tot een van de duurste wijken van Amsterdam. Tegenwoordig is de Pijp een dure levendige hipsterwijk vol met studenten die een fortuin betalen voor een minuscule kamer (Heijdra, 2002).

Deze wijk is perfect voor urenlang rondstruinen en flaneren, het is een mooie bijzondere buurt met veel verschillende culturen en het heeft een  variërende keuze aan cafés, restaurants en boetieks voor Amsterdammers en toeristen.

Het is niet zo gek dat de meest hotspots van Amsterdam in de Pijp gevestigd zijn. Dit is de plek waar hipsters opgelucht hun dagelijkse kopje koffie drinken, health freaks verantwoord lunchen en studenten het weekend inluiden met een welverdiende ‘VrijMiBo’ in een van de vele cafeetjes. Van het rustige Sarphatipark tot de beroemde drukke Albert Cuypmarkt, in deze oude volksbuurt leven vandaag de dag mensen uit alle werelddelen zij aan zij.

 

// Bryan Zhang

Bronnen

Heijdra, T. (2002). De geschiedenis van De Pijp: monument van een wijk. Alkmaar: De Milliano.

Leave a comment