Is 3% genoeg voor de cultuursector?

Het was een mooie zondagmiddag toen ik op naar het museumplein ging. Overal zaten mensen in de zon genietend van het weer. Sommige zaten te spelen bij het water en andere gingen naar musea. Ik ben toen naar wat willekeurige mensen toegestapt om te vragen naar hun mening over hoeveel geld er wordt besteed aan de kunst- en cultuursector in Amsterdam en of dat te weinig/ veel was voor deze sector. Ik had antwoord gekregen van een fotografiestudent uit België, een economiestudent uit Rotterdam en een designstudent uit Amsterdam.

De eerste vraag die ik aan iedereen stelde was: “In de gemeentelijke begroting van Amsterdam staat dat er jaarlijks naar de kunst- en cultuursector 160.9 miljoen euro oftewel 2,85% gaat, is dit volgens jou te veel/weinig of juist precies voldoende?” Daarna vroeg ik aan ze: “Als dit te veel is waar moet het anders aan besteed worden of als het te weinig is waar moet dan minder geïnvesteerd worden zodat er meer geld naar de kunst- en cultuursector?”

De fotografiestudent uit België was 23 jaar oud en zat in zijn laatste jaar van de studie. Hij vond dat er over het algemeen te weinig geld naar de cultuursector ging en dat alle mensen die veel gebruik maken van de sector wel wat extra geld kunnen neerleggen omdat ze vaak een hoger inkomen hebben. Hij zei ook dat het niet helpt om alleen maar meer geld aan deze sector te besteden en dat er juist een andere aanpak moet zijn, want kunst is een beetje voor het elitaire volk geworden terwijl het juist leuker is als iedereen betrokken wordt.

De tweede persoon die ik aansprak was een 22-jarige studente uit Rotterdam die een dagje naar het Stedelijk museum ging. Zij vond het een groot bedrag voor de kunst- en cultuur sector, maar vond het niet een te groot bedrag als je kijkt naar alle restauratie en onderhoudskosten. Daarnaast vond ze dat cultuur voor een stad zoals Amsterdam zeker van essentieel belang is. Ze maakt meestal niet zoveel gebruik van de culturele attracties en juist daarom vindt ze dat er meer aandacht besteed moet worden aan het aantrekken van mensen. Dit is een betere manier om geld binnen te halen dan meer geld gesubsidieerd krijgen van de regering. Minder appreciatie voor de kunst en cultuur is gewoon iets wat nu aan de gang is, maar het is wel een probleem waar iets aan gedaan kan worden.

De laatste persoon die in dit korte interview mee deed was een 20 jarige design student uit Amsterdam die inspiratie zocht in het Stedelijk museum. Hij vond het lastig om te bepalen of dit bedrag nou te veel of te weinig was. Hij vindt echter wel belangrijk dat er voldoende budget beschikbaar is voor de kunst- en cultuursector in Amsterdam. Hij ging er vanuit dat er te weinig budget is voor de kunst- en cultuursector en vindt dat deze sector alleen een verhoging aan subsidie kan krijgen zolang de andere sectoren in Amsterdam er niet onder lijden.

Mijn conclusie van dit straatinterview over hoe Amsterdam geld uitgeeft aan de kunst- en cultuursector is dat de meeste mensen vinden dat de deze sector eigenlijk te weinig geld krijgt van de regering. Ook vinden ze dat de kunst- en cultuursector beter zijn best moet doen om meer publiek te trekken bij binnen- en buitenlandse toeristen.

//Bryan Zhang

Bronnen

Gemeente Amsterdam. (2017, december 12). Begroting 2018 . Opgehaald van Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/…/2017_12_12_begroting_2018_na_raadsbehandeling.pdf

 

Leave a comment